Βόρειο - Μπρίντα


Το Βόρειο είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε καθώς πλησιάζουμε τις Γαϊτσές από τον Κάμπο. Έτσι μετονομάστηκε η Μπρίντα με το διάταγμα στις 19-7-1928 ΦΕΚ Α 1561928 , η οποία ήταν συνοικισμός της πρώην κοινότητας Μπίλιοβας (Κέντρου). Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 οι εγγεγραμμένοι μόνιμοι κάτοικοι Βορείου είναι 155.

Η Μπρίντα (Βόρειο) αποτελεί έναν παραδοσιακό οικισμό, πού εκτείνεται παραπλεύρως του φαραγγιού του Ριντόμου, με πολλα πετρόχτιστα σπίτια και στενά σοκάκια (καντούνια), ένα από τα οποία οδηγεί στην παλαιά πέτρινη βρύση του χωριού.

Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο νάος του Αγίου Νικολάου από τον 14ο αιώνα και ο οποίος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικό μνημείο με το διάταγμα
ΦΕΚ 1141/Β/22-12-1997. Πρόκειται για μονόχωρο τρουλλαίο ναό με πεντάπλευρη αψίδα και οκτάπλευρο τρούλλο. Στη δυτική όψη έχει προστεθεί πυργόσχημο τριώροφο λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο των αρχών του 19ου αιώνα. Στο ανώφλι του μεγάλου παραθύρου της νότιας όψης είναι χαραγμένη η χρονολογία 1874, η οποία αναφέρεται πιθανώς σε ανακαίνιση του ναού. Αριστερά από την τυφλή κόγχη της νότιας όψης είναι εντοιχισμένη μία ακανόνιστου σχήματος πλάκα, που φέρει εξίτηλη επιγραφή σχετική με την ανέγερση του ναού, στην οποία διακρίνεται η χρονολογία 1751. Στο εσωτερικό του ο ναός σώζει ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο χρονολογείται με επιγραφή στα 1713 καθώς και τοιχογραφίες, οι οποίες ανάγονται βάσει της τεχνοτροπίας τους στο β' ήμισυ του 19ου αιώνα.

Εν τέλει καθώς κινούμαστε
βορειοανατολικά, λίγο εξώ απο το Βόρειο, συναντάμε το λόφο με το εκκλησάκι της Παναγίας (Παναγίτσα) με τον πετρόκτιστρο προαύλιο χώρο και την υπέροχη θέα ενώ ακολούθώντας την ίδια πορεία (0,5 χιλιομ.) βρίσκουμε στον λόφο αριστερά μας το βυζαντινό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία και λίγο παρακάτω το σπήλαιο της Πετρωμένης.