Προφήτης Ηλίας

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται πάνω σ'ένα βραχώδη λόφο περίπου 500 μέτρα βορειοανατολικά του Βορείου.(Μπρίντα) Η βόρεια περιοχή του μοναστηριού είναι προσκολημένη στην κυριολεξία πάνω στο ρέμα του Ριντόμου και η θέα που προσφέρει είναι εκπληκτική. Πρόκειται για το βυζαντινό μοναστήρι του Προφήτη Ήλια το οποίο αποτελούσαν ο ιερός ναος , τα κελιά των μοναχών, ο προαύλιος χώρος και τα αρχαία τείχη, από την Κλάσσικη εποχή που εκτείνονταν περιμετρικά του. Κοντά στο 1820 το μοναστήρι ύστερα από κρατική απόφαση εγκαταλείφθηκε, οι μοναχοί μετατέθηκαν και πολλές από τις γύρω εκτάσεις πουλήθηκαν ή δημοπρατήθηκαν από την τοπική εφορία.

Σήμερα σώζονται μόνο η εκκλησία, ορισμένοι από τους τοίχους των κελιών και ένα κομμάτι από τα αρχαία τείχη, αφού ο ναός αφέθηκε απροστάτευτος σε καταστροφές απο τον χρόνο και τα φυσικά φαινόμενα. Εσωτερικά ο ναός διακοσμείται από πολλές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα. Στη βόρεια πλευρά του ναού του, κοντά στο τέμπλο, υπάρχει μια ωραία τοιχογραφία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ιδιαιτέρως τρομακτική, κάτω από τις μπότες του οποίου σπαρταράει ένα από τα θύματά του. Στην αντίθετη μεριά, βρίσκεται η τοιχογραφία του Προφήτη Ηλία μέσα στο πύρινο άρμα του και στο κέντρο τους απεικονίζονται η Αγ. Ελένη και ο Αγ. Κωνσταντίνος, κρατώντας ένα σταυρό, καθώς και οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος, ιδρυτές της εκκλησίας. Τέλος στη νότια πλευρά του ναού (όπως οι Αγ. Θεόδωροι) είναι μια αρκετά σύνηθης από αυτή την περίοδο κοινή απεικόνιση του Αγ. Δημητρίου και Αγ. Γεωργίου να ιππεύουν παρέα.

Το μοναστήρι το οποίο χρησιμοποιήθηκε τόσο κατα την διάρκεια του Ελληνοτουρκικού όσο και κατά την διαρκειά του Ελληνογερμανικού πολέμου ως παρατηρητήριο, γιορτάζεται πανηγυρικά κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου.