webdesign.pngΟι Γαιτσές βρίσκονται στα ανατολικά του Κάμπου Αβιάς , στις υπώρειες της βουνοκορφής του Ριντόμου. Έπειτα από έναν αυξανόμενο αριθμό στροφών θα φτάσετε στα πανέμορφα χωριά των Γαιτσών και θα αφήσετε την μαγεία να σας συνεπάρει σε ένα απολαυστικό ταξίδι που ξεκινάει από την κρυφή κοιλάδα και συνεχίζει στο καταπράσινο και εκμεταλλεύσιμο με ελιές τοπίο. Αυτό περιγράφεται και από τον Τούρκο επισκέπτη Evliya Celebi ο οποίος επισκέφθηκε το χωριό την περίοδο 1668-1670. Αποκαλεί το χωριό Gatsitsa, ενώ σε παλαιότερες έρευνες φάνηκε πως το αποκάλεσε Gacizza ή Gartizza, προτείνοντας ένα όνομα Σλαβικής καταγωγής. Ο ίδιος καταμέτρησε 100 σπίτια και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής και για το γεγονός πως το χωριό ήταν διάσημο σε ολόκληρη την Μάνη για τις ελιές του και την ποιότητα του λαδιού του αλλά και για τις όμορφες γυναίκες, τις οποίες χαρακτήρισε ως "ερωτικές".

Πρόκειται για τέσσερα συνολικά χωριά : το Κέντρο (ή Μπίλιοβα) μαζί με τους οικισμούς Βόρειο (ή Μπρίντα), Ανατολικό (ή Νερίντα) και τη Χώρα, και αποτελούσαν κοινότητα ενώ σήμερα αποτελούν Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Δυτικής Μάνης. Η ορεινή αυτή περιοχή είναι κτισμένη σε υψόμετρο 640 μ. και διαθέτει πηγές με πολλά νερά. Είναι σε οχυρή θέση που το 17ο αιώνα γνώρισε καταστροφές από τους Τούρκους. Εκτείνονται παραπλεύρως του φαραγγιού του Ριντόμου και απο εδώ η θέα προς αυτό είναι φανταστική. Ιδιαίτερα από τον λόφο του προφήτη Ηλία , του παλιού μοναστηριού που ειναι κτισμένο ώστε να ελέγχει τα μονοπάτια προς Ρίντομο και Πηγάδια. Στην πλαγιά που σχηματίζεται προς το φαράγγι λειτουργούσαν παλιά αρκετοί νερόμυλοι που σήμερα είναι ερειπωμένοι. Η φαντασία σε τούτο το μέρος πηγαίνει σε περασμένους αιώνες και σε μύστες που γνώριζαν τα αμέτρητα βοτάνια του Ταϋγέτου και μυστικές συνταγές που γιάτρευαν ασθένειες , μια τέχνη που κρατήθηκε από λίγους σε όλα τα χωριά και ήταν αυτή που έσωζε τους ανθρώπους στα δύσκολα για την υγεία τους.

Στα Μπρίντα, στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το πυργοειδές καμπαναριό του Αγίου Νικολάου,
με μια εξωτερική σκάλα που οδηγεί σε αυτό. Αυτό το είδος καμπαναριόυ το συναντάμε σε όλη την Έξω Μάνη. Η εκκλησία χτίστηκε πιθανότατα τον 14ο αιώνα, ενώ υπάρχουν υποψίες για την ύπαρξη αρχαίοτερου ναού στην ίδια θέση, και εσωτερικά διακοσμείται απο ένα ξυλόγλυπτο λεπτό τέμπλο απο τις αρχές του 19ου αιώνα. Περπατώντας 20 λεπτά , διασχίζοντας τον δρόμο ανάμεσα στα σπίτια του χωριού φτάνουμε στον βραχώδη λόφο του Προφήτη Ηλία. Περιμετρικά του διακρίνονται τα υπολείματα τείχους της Κλασσικής Περιόδου, ίδιας τεχνοτροπίας με αυτά της Αρχαίας Μεσσήνης. Προφανώς η θέση οχυρώθηκε από τον Επαμεινώνδα για να ελέγξει ένα ακόμη από τα περάσματα από και προς την Λακεδαίμονα.

Συνεχίζοντας από το Βόρειο φτάνουμε στο Κέντρο. Εδώ συναντάμε 3 αξιόλογους ναούς, τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών , την αρχαία εκκλησία του τοπικού κοιμητηρίου με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και το εκκλησάκι της Παναγίας λίγο πιο πάνω από το χωριό, το οποίο διακοσμείται με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Πιο ανατολικά εκτείνονται αμφιθεατρικά τα Νερίντα ένας παραδοσιακός οικισμός με στενά σοκάκια κρυμμένος ανάμεσα στους τοπικους λόφους.

Συνεχίζοντας τον δρόμο από Γαιτσές προς τα Τσέρια φτάνουμε στον τεταρτο οικισμό την Χώρα. Σ'αυτήν συναντάμε την παραδοσιακή βρύση με τα δροσερά της νερα καθώς και πολλες μικρές πέτρινες εκκλησίες οπως αύτην του Αγίου Γεωργίου και του Σωτήρος, ενώ πάνω απο την κεντρική πλατεία της Χώρας δεσπόζεί ο
Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου. Στα θεμελιά της βρίσκεται μία πετρα με αρχαία επιγραφή προς τιμήν του Καρακάλλα και χρονολογείται απο την Ρωμαική Εποχή. Εν τέλει προχωρώντας από την Χώρα προς τα Τσέρια 500μ. βρίσκούμε στην πλαγιά του βουνού τον Καθολικό Ναό Της Παναγίας Του Χελμού από τον 16ο αιώνα καθώς και τον Βυθό ή Καλντέρα, έναν κρατήρα που δημιουργήθηκε πιθανόν από την πτώση της οροφής σπηλαίου και του οποίου η θέαση προκαλεί δέος.

Στην περιοχή των Γαιτσών, το Υπουργείο Πολιτισμού με αποφάσεις του, έχει χαρακτηρίσει ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία τα εξής: Ιερός Ναός Ταξιάρχη, το Κτίριο ιδιοκτησίας Γ. Γιαννούκου, Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία, το Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Χελμού, τον Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου, τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και τον Πύργο, ιδιοκτησίας Βασ. Βεντήρη.

  • cms.png
  • Φαράγγι Ριντόμου - Γέφυρες : Από τήν πλατεία του Βορείου προχωράμε βοριοανατολικά ακολουθώντας τον κεντρικό δρομο, ο οποίος έξω απο το χωριό μετατρέπεται σε χωματόδρομο. Ύστερα από διαδρομή σχεδόν 3 χλμ φτάνουμε σε ένα άπλωμα ,100μ πριν την πηγή του νερού. Εκεί αφήνουμε το αυτοκινητό μας αν κινούμαστε οδικώς, καθώς ο δρόμος μέχρι το μονοπάτι (περίπου 250μ) είναι στενος και καταλήγει σε αδιέξοδο. (προσοχή ο δρόμος έχει μεγάλες λακούβες σε 2 - 3 σημεία για Ι.Χ. αυτοκίνητα) Συνεχίζοντας την πορεία μας, ύστερα από 200 μέτρα ξεκινάει το πέτρινο μονοπάτι, το οποίο μας οδηγεί στις δύο γέφυρες, καθώς και μέσα στο φαράγγι και συγκεκριμένα στο στενότερο κομμάτι του. Αυτό το κομμάτι τού ρέματος ίσως αποτελεί και το πιο όμορφο τοπίο του Φαραγγιού.
  • Φαράγγι Ριντόμου-Πηγάδια : Πρόκειται για τον παλιό δρόμο επικοινωνίας των Γαϊτσών με τα Πηγάδια. Περπατώντας το πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί προς τις γέφυρες, διασχίζουμε το ρέμα του Ριντόμου, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις δύο γέφυρες του φαραγγιού και ακολουθούμε το πέτρινο μονοπάτι που διαγράφεται στο απέναντι βουνό. Έπειτα από πεζοπορία (ανηφορική διαδρομη) σχεδόν 45 λεπτών βρισκόμαστε στο όμορφο και ερειπωμένο πλέον χωριό των Πηγαδιών, έναν μικρό παράδεισο με τρέχούμενα νερά, πλατάνια και καρυδιές, που περιτριγυρίζεται από τις κορφές του Ταϋγέτου και έχει για να τον φυλά το μικρό εκκλησάκι των Ταξιαρχών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.
  • Παναγία Καψοδεματούσα (Κλήμα) - Ρίντομο - Αγ. Μαρίνα : Καθώς βρισκόμαστε κάτω από τις γέφυρες εντός της κοίτης του φαραγγιού προχωράμε αντίθετα με την φυσική ροή του, ανεβαίνοντας το ρέμα. Ύστερα από πεζοπορία σχεδόν 3 χλμ (2 ώρες περίπου) φτάνουμε στο σημείο, όπου το φαράγγι χωρίζεται σε δύο ρέματα. (Αριστερά της Καρέας και δεξιά του Ριντόμου) Στην τοποθεσία αυτή συναντάμε την εκκλησία της Παναγίας της Καψοδεματούσας γνωστή και ως Κλήμα. Στον προαύλιο χώρο της βρίσκουμε μέρος για ξεκούραση καθώς και νερό αφού η εκκλησία χρησιμοποιείται και ως τόπος φιλοξενίας των πιστών πριν τον εορτασμό της. Συνεχίζοντας την ανοδική μας πορεία, ακολουθώντας το ρέμα του Ριντόμου προς τα δεξιά φτάνουμε μετά από σχεδόν διαδρομή μιας ώρας στο Ρίντομο, ένα παλιό ερειπωμένο χωριό μέσα στο φαράγγι. Προχωρώντας λίγο ακόμα (15 λεπτά) προσεγγίζουμε το πέτρινο εκκλησάκι της Αγ. Μαρίνας το οποίο εορτάζεται με πανηγύρι στις 4 Ιουλίου. Η συνολική διαδρομή είναι γενικά βατή εκτός από ελάχιστα σημεία που καλό είναι να ακολουθήσουμε τα σημάδια του ορειβατικού συλλόγου (κατακόρυφα τοποθετημένες πέτρες - κόκκινα γράμματα και κουκκίδες) ώστε να οδηγηθούμε στα εύκολα περάσματα ανάμεσα στα βράχια. Εν τέλει η διαδρομή πραγματοποιείται και οδικώς (μόνο με 4x4) ακολουθώντας τον χωματόδρομο που ανεβαίνει το βουνό των Πενταλωνίων.
  • Προφήτης Ηλίας - Εκκλησάκι Παναγίτσας : Περνώντας το κεντρικό καφενείο του Βορείου ακολουθούμε τον δεξιά ανηφορικό δρόμο που μας οδηγεί εκτός του οικισμού. Συνεχίζοντας πλέον στο χωματόδρομο που ακολουθεί παρατηρούμε ύστερα από 100μ στα δεξιά μας, έναν χωμάτινο ανηφορικό παράδρομο που μας ανεβάζει στην κορυφή του λόφου. Αφήνουμε το αυτοκίνητο μας στο κεντρικό δρόμο, αν ειμαστε οδικώς, και πεζοί πλέον βαδίζουμε προς την κορυφή του λόφου. Εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίτσας με τον υπέροχα στρώμενο με τίκλες προαύλιο χωρο του. Η θέα που προσφέρει είναι μοναδική. Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο συνεχιζουμε την πορεία μας προς το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Ύστερα από 4 στροφές εμφανίζεται στα αριστερά μας το πανέμορφο μοναστήρι και λίγο πιο πέρα (50μ) ακολουθούμε την ανηφόρα αριστερά. Στο τέλος της περπατάμε για λίγα μέτρα το μικρο δρομάκι που σχηματίζεται μπροστά μας και οδηγούμαστε στη είσοδο. Η θέα που προσφέρει το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία προς το φαράγγι του Ριντόμου είναι μοναδικη. Και οι δύο διαδρομες είναι μικρές σε απόσταση από το Βόρειο, γι'αυτό και σας προτείνουμε να της κάνετε πεζοί, απολαμβάνοντας τις ομορφιές του τοπίου.
ecommerce.png
Πόλεις   Χιλ. Απόσταση          Χρόνος ΤαξιδιούΚαλαμάτα 31
1.00'
Αθήνα 277
3.45'
Κόρινθος 195 2.45'
Σπάρτη 90 1.45'
Πάτρα 241 3.30'
Κάμπος
7
0.15'
Τσέρια
7
0.15'
Καρδαμύλη 16
0.30'
Στούπα 22
0.45'
Παραλία Σάντοβας
11 0.20'  • Επίσημη Iστοσελίδα Ορειβατικoύ Συλλόγου Καλαμάτας www.eoskal.gr


  • Τουριστική Ιστοσελίδα Για Τις Διακοπές Σας Στην Ελλάδα http://discoverhellas.eu/

Χρήσιμα Τηλέφωνα Επικοινωνίας :cms.png


Αστυνομικό Τμήμα (Καρδαμύλη)
  27210 73209
Δημαρχείο (Κάμπος)   27210 71588
Περιφερειακό Ιατρείο (Κάμπος)   27210 71222
Φαρμακείο (Κάμπος)   27210 71622
Πυροσβεστική Υπηρεσία (Καρδαμύλη)   27210 73209
Ταξί Αγοραίο
69
Ταχυδρομείο ( Καρδαμύλη )
  27210 73217
Κοινοτικό Τηλέφωνο-Κεντρικό Καφενείο Βορείου
  27210 98277
Κοινοτικό Τηλέφωνο-Κεντρικό Καφενείο Χώρας
  27210 98239